Vitaminer till hunden

Det finns 2 sätt att tillföra vitaminer och mineraler:

  1. benmjöl och vitaminer.
  2. vitaminiserade kalciumfosfat preparat.

Vitaminer till hunden

Till en normalt växande hund bör man aldrig blanda ihop dessa 2 metoder. Ofta förekommer tyvärr att koncentrerade AD- droppar ges samtidigt som hunden får vitaminicerade kalciumpreparat. Våldsam överdosering av detta är mycket skadligt. Dessa vitaminer är fettlösliga, vilket betyder att de lagras i kroppen och då särskilt i levern.

Kött/fisk och inälvsmat innehåller mer fosfor än kalk om hunden äter mycket av detta bör man därför balansera fosfor halten i fodret med ren kalk/ kalciumlaktat eller kalciumkarbonat. Det är betydligt svårare att ge en fosfor fattig kost.

Benmjöl finns i olika typer: eng, benmjöl och i kalcinerat benmjöl. Benmjöl framställs genom pulvrisering av djurben. Kalcium och fosfor ingår därför ursprungligen i automatiskt normala proportioner. I det kalcinerade benmjölet och likaså det engelska överväger kalcium betydligt. Förhållandet mellan kalk och fosfor är 3:1 i båda preparaten.

B:vitamin: B-komplexets vitaminer är nödvändigt för korrekt blodvärden samt normal hud och fin päls. I bland när hunden i ospecifika fall drabbas av klåda kan B:vitaminer ge en positiv reaktion. Vitaminet finns i bl.a. öljäst.

One Comment

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *