Hemmagjorda hundleksaker

Hemmagjorda hundleksaker (kostar INTE skjortan)

Rhodesian Ridgeback

Tygleksak

Du behöver:

Flera tygstycken (lakan, handdukar, gardintyg, möbeltyg etc.) som ska klippas till med måtten 20×40 cm, symaskin, stoppning (ex. gamla strumpor, tygbitar EJ för små bitar), nål, tråd (gärna björntråd) och lite tid.

Ha FLERA tygstycken klara INNAN du börjar sy ihop det! OBS! Glöm inte sömsmån på ca 2 cm på varje sida. Du får naturligtvis göra om den i ett format som passar just din hund/ dina hundar.

Ju tunnare tyg du har ju fler lager behöver du ex. gardintyg ca 7-8 bitar, möbeltyg 4-6 bitar osv.

När du har fått tillräcklig tjocklek av bitarna så är det dags att sy ihop det hela. Lägg de på varandra och sy runt kanten BÅDE med raksöm och sicksack. (för att det inte ska repa upp sig)

Sedan avslutningsvis för att förstärka hela leksaken så syr du med sicksack både på längden och på tvären (som schackrutor) för att det ska få extra motstånd mot vassa valptänder. Rutorna bör inte vara större än 2 cm, gärna mindre för bättre hållbarhet.

Monteringen

Vik ihop den med LÅNGSIDORNA mot varandra. Sy sedan ihop den på en lång- samt en kortsida och lämna den sista kortsidan öppen för stoppningen. Vänd in sömmarna och stoppa sedan den HÅRT! Jag brukar slå den mot t.ex. ett bordsben eller liknande så allt verkligen packas i den just för att den ska tåla lite bitningar av en valp samt bli svår att tugga genom.

När den nu är rejält stoppad så är det avslutningsvis kvar bara att sy igen den sista kortändan med en stark tråd, gärna björntråd om du har annars en annan som tål vatten (dregel) och en del hårda tag. Måhända att du ibland behöver reparera den lite då de gnagt ett tag på den.

Leksak av nötta jeans

Om ni har ett par gamla nötta jeans som ni tänker slänga. Ta då tillvara på de två byxbenen. Klipp av dem så högt upp i grenen ni kan. Kvar har ni två tyg ”rör”, zick zacka runt kanten på varje ben ( där ni klippt), annars remsas tyget upp. Knyt en knut endera i varje ände eller mitt på tyget. Då har hunden en ypperlig leksak, som är lätt att slänga i tvättmaskinen om när den blir smutsig.

Jag har två labradorer som inte lyckat trasa sönder sina ”ben” på två månader. Ett vanligt ben av trådar gör de sönder på en eller två veckor. Ett billigt och bra alternativ till leksak. Min yngre hund använder sitt ben som ”snuttefilt” ibland. När hon är på väg att somna ligger hon och ”snuttar” på ena änden.

Tips på billig hemmagjord leksak av trasiga lakan!

Riv tre remsor ca ½ m långa – 1 – 2 dm breda. (Egentligen vilken storlek som helst) Knyt ihop dem med en stark knut i ena änden. Fläta hårt.

Knyt ihop med en stark knut i slutänden. Denna fläta är betydligt starkare än de garnflätor som säljs – och betydligt billigare.

One Comment

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *