Allergier och pälsdjur

För alla med allergi kan pälsdjur vara ett stort problem. Tyvärr blir det ofta så att barnen hamnar utanför när de har kamrater som har pälsdjur. De få alternativ som finns är akvariefiskar, reptiler och groddjur. Man måste dock tänka på att även när det gäller dessa djurarter förekommer allergiframkallande ämnen. Rådgör därför alltid med en allergikonsulent eller en läkare om någon allergiker finns i familjen när ett djur ska införskaffas.

Allergier och pälsdjur

Allergi är vanligt

Allergi är ganska vanligt hos befolkningen, och har ökat. Ca 5-10 procent av alla skolbarn har pälsdjursallergi. Ingen vet säkert varför allergierna ökar, men det beror inte bara på att folk har pälsdjur, utan också luftföroreningar etc. påverkar.

Det är viktigt att barn får sköta om och ha djur men det kan bli för mycket eftersom allergiska barn drabbas av kamraternas djurhållning. Allergi för pälsdjur kan visa sig som t ex ögonbesvär, böjveckseksem, astma, klåda och luftrörs- och näsbesvär.

Tänk efter

Alla pälsdjur är farliga för den som är allergisk , t ex kaniner, marsvin, hästar, hundar, katter, osv. Man måste alltså även vara försiktig med även t ex chinchillan, även om det sägs att de inte ”fäller” hår och därför kan passa allergiker.

Vissa hårlösa katter och hundar sägs kunna gå bra, men det är ändå en risk. Katter t ex slickar sig mycket och allergenerna för den känslige kommer från kattens tunga och lägger sig på pälsen. Man bör alltså hålla sig från pälsdjur vid minsta misstanke om allergi.

Har man anlag för allergi utvecklas den först sedan man skaffat sig ett pälsdjur – oavsett om det är en hund, en katt, en häst eller något annat djur. Det enda man kan gå efter innan man tänker skaffa djur är om någon i familjen är allergisk, för då är chansen stor att man själv också bär på allergianlag.

Så vi kan avslutningsvis säga: det finns INGA allergivänliga hundar!

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *