Barn och Hund

Ofta pratar man om att en hund ska vara barnvänlig… Men en sak man glömmer är att barn ska vara hundvänliga. En hund som inte är van vid barn fungerar bra med barn, om barnen behandlar hunden rätt. En hund är ingen leksak, köper man en hund till ett barn utan att vara intresserad själv som förälder, gör man både hunden och sig själv en stor björntjänst att hellre låta bli.

Barn och Hund

Visst tycker vi att en tonåring borde klara av att hjälpa till att sköta en hund, med föräldrarnas hjälp. Det är ju trots allt en familjemedlem man köper. Tonåringen har skolarbete att sköta och kanske en hobby, och när nyhetens behag över en ”ny” hund lagt sig, vill barnet gärna ut med kompisar igen.

Något som man sett, vid ett flertal tillfällen, är tonåringar som sitter i bostadsområdets centrum med sina hundar, timme efter timme, och med en massa stim och stoj runt omkring. En hund hör inte hemma i den miljön! Man kan inte säga att man varit ute med hunden i tre timmar om man suttit på en bänk i bostadsområdets centrum… Vi klandrar inte tonåringarna, utan det är föräldrarnas skyldighet att hålla koll på vad som sker.

Tonåringen vill ofta ha en ”tuff” hund, typ en brukshund eller en blandras av dylika raser, men kanske inte familjen klarar en sådan hund. Det krävs oerhört mycket av en förare för att uppfostra en sådan hund så det blir ”rätt”. Det är också upp till uppfödarna att kolla av lite vad familjen ska ha hunden till och om de har kunskap att klara en hund.

Vi kan säga att vi vet minst tre familjer det senaste året som gjort sig av med sina hundar som de köpt till sina tonåringar, för att tonåringen tröttnat. En av dem ville ha en crossmotorcykel istället! Javisst, då säljer vi hunden som blivit en familjemedlem och som bott hos oss sedan den var 3 månader, och nu kommit in i en jobbig period av sitt liv, den har själv blivit tonåring, med allt vad det innebär. Förhoppningsvis har den hunden fått ett bra hem, där den får stanna! Men detta hem ska ju redan från början vara så genomtänkt av familjen att hunden inte ska behöva flytta för dessa orsaker.

Därför kan det tyckas se ut som om vi försöker ”sålla ut” de som har barn och söker hund. Men vi vill på inga sätt diskriminera dessa utan har man barn och vill köpa en hund så är det väldigt viktigt att hela familjen är fullt medveten om vilket ansvar man skaffar sig. Hunden ska ut och göra sina behov, den ska fostras genom alla dess stadier, den ska leva ett harmoniskt och normalt hundliv.

Men det man ofta glömmer är att hunden mår väldigt bra om den får träffa ”sina” ibland dvs. andra hundar. Gå därför gärna ihop flera hundägare och träffas regelbundet så även hundarna får han sina ”kafferep”. De mår bra av att få leka av sig, att få springa runt och busa med sina vänner. En hund mår mycket bättre socialt sett, om den får utlopp för sin energi bland sina hundvänner.

Ta kontakt med din lokala hundklubb eller brukshundsklubb för att gå kurser så ni kan dels träna men samtidigt låta hundarna få umgås lite. Det behöver inte alls vara några invecklade kurser utan en grundkurs kan göra mången gott, både hund och ägare.

Men vad du än gör: låt aldrig dina barn själva gå ut med hunden om barnen är för små och hunden för stor. En 10-åring klarar aldrig av en fullvuxen Schäfer eller större, om den inte får hjälp av föräldrarna. Ett barn ska inte bära ansvaret för en hund om dem vistas utomhus utan sällskap av en vuxen.

One Comment

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *