Vardagslydnad

Vi ska träna och öva in lite kontakt. Att gå ut med hunden är ju inget svårt men att hunden är uppmärksam och intresserad av dig som förare kan kanske vara svårt. Nu ska jag förklara lite olika tips och beskriva lite olika tillvägagångssätt för att uppnå en bra kontakt mellan hund och förare.

rhodesian-ridgeback

Kom ihåg att hunden alltid ska vara väl rastad innan ni börjar träna. Ta inte allt på så blodigt allvar de första gångerna utan jobba i kortare pass men lite oftare, gärna varje dag i samband med en långpromenad. Ha med dig lite godis och/ eller en leksak som hunden uppskattar.

Nu börjar vi…

Låt hunden gå bredvid dig som den brukar. Om den visar mindre intresse för sig så visa hunden att du har en godbit eller leksaken som den gillar men ge den inte till hunden! Den ska veta om att den finns men inte få den. Gå gärna och småprata med hunden så den vet att du söker kontakt. Tilltala den, ex: ”Fido” och när den tittar på dig så beröm med ett och samma kommando hela tiden t.ex. ”Braa!”.

Gör det lite då och då under promenaden och varje gång hunden söker kontakt så beröm den. En hund som har bra kontakt med sin förare ”sneglar upp” på föraren lite då och då för att visa att den är vaksam.

När ni gått en stund så kalla in hunden. När den kommer till dig så ge beröm och en liten godbit. Låt gärna hunden sätta sig innan den får godis dels så att du ser att den är vaksam och intresserad men också att du vet att den lyssnat på dig och förstått det du menar.

När ni så fortsätter promenaden så kanske hunden vill ”dra vidare” men då ska du snabbt vara med och kalla på hunden eller helt enkelt bara vända och gå åt ett annat håll. Ser det ut som att hunden ”tappar” kontakten så vänd om eller stanna till utan att säga kommando så kommer hunden snart lära sig att det gäller att vara vaken och ha kontakt med matte eller husse.

Öva in att vända om några gånger, stanna till, sakta ner farten utan att säga kommando eller kalla på hunden. Öva också in att kalla på hunden med namn och ge kommando ”sitt” när den kommer till dig.
Hunden ska kunna gå bredvid dig med slakt koppel och ha kontakt med dig under hela promenaden.

Möter ni andra hundar så stanna inte till med din hund utan försök passera obehindrat men låt den inte få gå fram utan håll kontakten med den under hela mötet. När så mötet passerat och befinner sig 15-20 meter bort så ge beröm och godis. Detta under förutsättning att din hund inte tappat kontakten och rusat fram till den mötande hunden.

Du kanske har en kompis som har en hund som ni kan träna detta tillsammans med.

Gör då följande:

Gå ut och gå men gå emot varandra. När ni möts så prata med din hund och bibehåll kontakten med den. Stanna inte eller sakta ner farten utan gå helt orörd förbi. När ni kommit ca 15-20 meter från varandra så kan ni sätta hundarna och berömma.

Skulle någon av hundarna vilja gå fram så stanna till, kalla in hunden och återuppta kontakten med den. När ni övat några gånger så kommer snart hunden att sammankoppla mötet med att inte bry sig och behålla kontakt med förare och få beröm efteråt.

Så småningom kan ni prova att stanna och prata med varandra utan att hundarna vill fram utan stannar vid föraren. Vid mötet så stannar ni till och ger kommando ”sitt” till era hundar. När de sitter ger ni en godbit. Småprata lite med varandra och sedan går ni vidare. Hunden ska, utan att ni behöver kommendera, följa med er.

Saknar din hund kontaktförmåga så finna det några bra och enkla metoder på hur man ska träna in detta. Nedan visar jag med enkla ritningar hur man kan öva in att hunden ska bibehålla sin plats vid din sida under promenaden. Dessa övningar kan också användas vid snabbare tempo.

Gå med hunden runt som pilarna visarGå med hunden runt som pilarna visar. Se till att hunden inte fuskar och tar snäva kurvor. Den ska följa dig vid din sida genom alla ”hörnen”. Vill hunden ”fuska” och ta genvägar i kurvorna/vändningarna så var snabbt framme med leksaken eller godis och få dess uppmärksamhet igen. Om hunden upprepade gånger vill fuska så prova med att vända håll ni går åt utan att kommendera hunden.

Här kommer en lite tuffare utmaning och det är ”åttan”Här kommer en lite tuffare utmaning och det är ”åttan”: Du ska gå med din hund som pilarna visar och försök bibehålla hunden vid din sida genom kurvorna. Stanna gärna till vid mitten där båda cirklarna möts och samla upp hunden för att gå vidare. Försök hålla kopplet löst hängande utan korrigeringar.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *