Mat, vatten och tillskott

Goda matvanor

Rätt avvägd kost och måttlig motion är viktigt för att hunden ska utvecklas rätt. Före 1 års ålder är skelettet hos de flesta raserna mycket känsligt och man kan t.o.m. tvingas dämpa deras rörelseiver.

Mat, vatten och tillskott

Det är mycket viktigt med en rätt balanserad kost med vitaminer och mineraler. De torrfoder som finns i djuraffärerna kan variera mycket i pris, men detta får absolut inte vara det avgörande för ägaren till hunden, ett billigt foder kan vara bra men kolla det noga först.

Tala gärna med uppfödaren till din valp där kan du absolut få de bästa råden för just din ras. Ge aldrig hunden godis det bara förstör tänderna, om du vill ge något gott finns det hundgodis i form av märgkex och andra godbitar, som inte skadar tänderna.

Filmjölk med bröd är också gott ibland, även potatis, ris är bra att ge. Var bara försiktig med salt, hunden kan få diarré plus att det binder vätska i kroppen. Att ge mjölk fungerar på vissa hundar.

Vitaminer

Det finns 2 sätt att tillföra mineraler och vitaminer:

  1. benmjöl och vitamindroppar
  2. vitaminiserade kalcium fosfatpreparat.

Till en normalt växande hund bör man aldrig blanda i hop dessa två metoder. Ofta förekommer tyvärr att koncentrerade A-D- droppar ges samtidigt med vitaminiserade kalciumfosfatpreparat. Våldsam överdosering av A-D- droppar är i längden mycket skadligt. Dessa vitaminer är fettlösliga, vilket innebär att överskottet lagras i kroppen, framför allt i levern.

Kött/ Fisk och inälvsmat innehåller mer fosfor än kalk om hunden äter mycket av detta bör man därför balansera fosforhalten i fodret med ren kalk och kalciumlaktat eller kalciumkarbonat.. Det är betydligt svårare att ge en fosforfattig kost.

Benmjöl finns i olika typer, (eng. benmjöl och kalcinerat benmjöl) . Benmjöl framställs genom pulvrisering av djurben. Kalcium och fosfor ingår därför ursprungligen i automatiskt normala proportioner. I det kalcinerade benmjölet och likaså i det engelska överväger kalcium betydligt. Förhållandet mellan kalk och fosfor är ca: 3:1 i båda preparaten.

B- vitaminer:

B- komplexets vitaminer är nödvändiga för korrekta blodvärden samt normal hud och fin päls. I bland när hunden i ospecifika fall drabbas av klåda kan B- vitamintillskott ge en positiv reaktion. B- vitaminer finns i bl.a. öljäst.

Vattenskålen

Formen bör vara så att den bredaste sidan är botten. Då får man skålen att stå stadigt. Materialet att föredra är rostfritt. Dels håller det emot tuggning och dels hålls den lättare ren.

Matskålen

Matskålen bör också vara i rostfritt. Varför man ska använda rostfritt även här har dels med att man undviker att få skålen söndertuggad men också att det är lättare att hålla en rostfri skål ren från bakterier och dylikt.

Man bör efter varje måltid diska ur matskålen noga så att man till högsta del håller en så låg infektionsrisk som möjligt. Låter man skålen stå odiskad är det stor risk att bakterier samlas och vid nästa mål följer de med in i hunden. Detta kan bli i värsta fall en dyr historia. Vattenskålen skall man inte heller glömma att göra ren. Ta det för vana att diska den när vattnet byts ut.

Det ska ALLTID finnas tillgång till friskt vatten för hunden!

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *