Att aktivera en valp

När man får hem sin valp på 8 veckor så tror man ju att den behöver lugn och ro endast och givetvis är detta sant MEN vi får inte glömma att den nu ska utvecklas och formas till den hund vi vill ha. Den har lämnat sin trygga mamma och kullsyskon så nu är det dags att du tar över och tränar den så den passar in i din ”flock”.

Att aktivera en valp

Hur kan man aktivera en valp utan att den blir less eller överansträngd då?

Valpar gillar ofta att lära sig nya saker så varför inte passa på att ”utnyttja” detta genom att träna den med koppel, halsband och lite enkla kommandon?

Kommandon

  • Vad kan jag lära min valp för kommandon och hur lär jag ut dessa?
  • Något som man alltid bör ha i åtanke är allmänlydnad dvs. man ska ha en harmonisk hund/valp som ser upp till sin ledare (du) samt följer dig och är nyfiken på vad du vill.
  • Hur lär man in allmänlydnad på en valp?
  • Börja med de vanligaste kommandona som t.ex ”sitt”.

Vi börjar med koppel och halsband.

Är din valp jättejobbig med halsbandet och kopplet? Den vill inte alls ha detta utan protesterar genom att t.ex vilja ”backa” ur det? Börja med träning av halsband redan inomhus. Sätt på valpen halsbandet en kort stund. Börjar den klia sig och vill ha av det så gör så. Tvinga inte valpen att ha halsbandet på sig. Detta kan lätt skapa ett irritationsmoment för den och det kan ta längre tid att lära den att acceptera halsbandet.

Vilken sorts halsband ska man ha?

Det finns en uppsjö av halsband på marknaden. Vilket som passar ens valp är svårt att avgöra utan det handlar nog mer om smaksak.

Några riktlinjer är:

  • Valpens päls. Långhåriga hundar bör inte ha halsband som sliter på pälsen.
  • Inga helstryp eller kedjor! Lär du valpen kommunikation tidigt så är detta bara onödigt.

Halsband i läder är oftast mycket slitstarka och håller länge medan de i bomull eller terylen är billiga och kanske lämpar sig för den växande valpen.. Terylene sliter gärna på en lång päls. Vill du ha halsbandet en längre tid så köp ett som är ställbart. Det finns även fodrade halsband som är skonsamma mot päls och hud.

Vilket koppel kan passa min valp?

Precis som med halsband så finns det många olika sorters koppel. Vilket som passar beror mycket på vad man själv tycker och att det är tåligt för vassa valptänder.

Man ska inte börja med elastiska koppel utan ett vanligt i läder eller bomull kan föredras här. Elastiska koppel är till för vuxna hundar som drar och dessa gör nog mer skada än nytta på en valp.

Längden brukar vara en sk. standardlängd på ca 1,50 m till 2 m beroende på vad den är tillverkad av och i vilket material.

2 Comments

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *