Hundens tassar

Hundens tassar

Tassar

Tassvården är idag en lite förbisedd avdelning bland hundägarna. Detta är synd då välskötta tassar betyder mycket för hundens välbefinnande.

I rasstandarden kan man se hur de olika rasernas tassar ska vara utformade. Man talar om kattfot och harfot.

Harfot vs Kattfot

Harfoten är lång och smal medan kattfoten mer kompakt och kort. Harfoten är dessutom mer anpassad för hårt underlag så som asfalt, sten och grus medan kattfoten är lämpad för mjukare underlag som gräs, fin sand och snö.

Det finns också en del raser som har speciellt utformade tassar för vattenarbete och här kan vi se New Foundlandshunden och Labrador. Vad som är lite av unikt för just deras tassar är att de har utvecklat huden mellan tårna som mer liknar på simhud.

Slutna och lösa tassar

Har hunden lösa tassar betyder att tårna är otillräckligt välvda vilket ofta beror på en felaktig benställning med för dålig vinkel i mellanfot, mellanhand eller hasen.

Korrekt vinklad has / Otillräckligt vinklad has / Övervinklad has

En för vek mellanhand orkar inte bära upp hundens tyngd utan kroppstyngden tvingar mellanhanden neråt så att dennes vinkel mot underarmen minskas. Detta kallas för att hunden trampar igenom och säreget för just dessa är lösa och glesa tassar.

Trampdynorna

Sprickor i trampdynorna förebygger man lättast genom att smörja in de med tassalva. Sprickor kommer oftast som följd av vitaminbrist och just A och D vitamin varpå den behöver få extra tillskott av detta under den salthaltiga årstiden. Var MYCKET noga med doseringen!

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *