Avlivning av hund

Alla som skaffar en hund kommer att en dag få möta det svåra beslutet om avlivning. Ingen hund lever för evigt men att veta att man har så många fina minnen av sin vän gör att proceduren kan kännas lite bättre.

Avlivning av hund

När den dagen kommer kanske du har turen att din hund somnar in i sömnen. Om inte så är fallet bör du som medkännande husse eller matte ta dit ansvar och ge din vän ett värdigt slut.

Diskutera avlivning med din veterinär om hunden lider och har sjukdomar som ej kan medicineras eller har andra lidanden som ej kan botas eller är så gammal att den inte kan leva ett normalt liv.

Det bästa sättet att avliva hunden är att veterinären ger den en överdos av sömnmedel, vanligen barbiturater, som veterinären ger i form av injektion. Det ger ett lugnt slut och hunden somnar in stilla för alltid.

Hur vet man då att hunden är död?

Omedelbart efter döden är hundens kropp slapp. Ögonen är blanka och pupillen stor. En ljusstråle in i ögat ger en grön reflex. Ingen puls, hjärtverksamhet eller andning. (Du kan själv kontrollera med en spegel framför nosen, bildas det imma andas hunden). Efter några timmar sätter rigor mortis (likstelhet) in.

Vissa veterinärer erbjuder också att de kommer hem för att ge injektionen. Detta gör de för att minska att hunden är stressad och att den får minnas den sista tiden i hemmet. Många föredrar detta alternativ.

Till sist kan du kolla upp om det finns en lokal begravningsplats för djur och i så fall ge din vän den sista vilan där. Hör med din kommun för mer information.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *