Att bada hunden

Regelbunden pälsvård är nödvändig för att hunden ska må bra. Pälsen behöver med jämna mellanrum tvättas för att hållas ren och för att återfå sin naturliga lyster och glans. Hur ofta hunden bör badas beror främst på hårlag men även på hur smutsig pälsen är.

Rhodesian Ridgeback

Hunden tvättas enklast i ett vanligt badkar. Lägg gärna en antiglidmatta i badkarets botten. Tvåla sedan in hunden med schampo och ljummet vatten. Om det är varmt ute kan du även bada hunden utomhus.

Ansikte och huvud rengör du enklast med en mjuk tvättduk. Var försiktig med schampo vid känsliga områden t.ex. runt ögon och öron. Skölj bort allt schampo noggrant. Prata i lugn och vänlig ton hela tiden så att hunden känner sig trygg.

Använd händerna för att pressa ut vatten ur pälsen. Torka därefter med en handduk och låt sedan hunden skaka av sig. Långa och tjocka pälsar kan med fördel blåsas torra med speciella hårtorkar avsedda för pälsvård. Efterbehandling med balsam underlättar tovutredningen hos långhåriga hundar avsevärt.

Behovet av att bada hunden varierar väldigt mycket. Som tumregel kan man dock säga att bör ske med intervaller om 4 – 10 veckor, beroende på pälstyp. Ställer du ut hunden ofta kan det ibland vara nödvändigt att bada den en gång i veckan. Kom ihåg att ju längre tid det går mellan baden desto svårare blir pälsen att kamma och borsta ut.

Hundens hårlag avgör till stor del hur ofta pälsen bör tvättas. En nytvättad och ren päls är betydligt lättare att kamma ut än en smutsig. Tjocka och långhåriga pälsar bildar lätt tovor som försvårar pälsvården. Långhåriga hundar behöver därför badas oftare än korthåriga. Om du tvättar hunden ofta är det viktigt att välja schampo och balsam av hög kvalité för att pälsen inte skall torkas ut och förlora glans.

Ibland drabbas hunden av pälsbesvär som t.ex. klåda, håravfall eller mjäll. Pälsen behöver då behandlas med speciella medicinschampon.

Jojobaolja

Jojobaoljan är till skillnad mot andra växtfetter ett flytande vax hämtat direkt från växtriket. Den förenas oljans mjukgörande och livgivande egenskaper med vaxets skyddande och smutsavstötande funktion. Oljan motverkar mycket effektivt statisk elektricitet och ger pälsen ökad volym, glans och vitalitet.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *